Blog

Čas za novo

V večnem krogu narave in vsega, kar smo, je čas slovesa in čas snidenja, čas, ko se zdi, da luč ugaša… in vedno znova čas, ko se luč spet rodi.

Da nas nihanja v naravi opominjajo, da za slabšimi časi vedno prihajajo boljši, da znamo videti čez čase stiske, da znamo doseči luč tudi, ko nam je težko.

Naj bodo ti prazniki za vas čas luči in snidenj, poti do sebe in ljudi. In naj bo tako še vse vaše naslednje leto.

 

REŠEVANJE KONFLIKTOV – umetnost ali spretnost?

Ste z vašim najstnikom spet “zapeli” v konflikt? Ali se je soseda spet obregnila ravno ob vas? Ajaj, če bi prej vedela, bi raje naredila ovinek!

Ljudje konflikte različno toleriramo in mnogi med nami bi se jim izognili (skoraj) za vsako ceno. Pa so konflikti res nujni? Po drugi strani pa; so res nujno škodljivi?

Jih je mogoče reševati tako, da se iz njih nekaj naučimo in morda celo izboljšamo odnos? Če nam je tudi v konfliktu še vedno pomembno ohraniti odnos, se te spretnosti LAHKO NAUČIMO.

O  pravilih ki jih s pridom lahko uporabimo kot govorci in poslušalci, o iskanju skupnih ciljev v konfliktu in medsebojnem krožnem vplivanju udeleženih bomo govorili v četrtek, 24. 5. 2018, ob 17.00 – v okviru Tedna vseživljenjskega učenja na Ljudski univerzi Nova Gorica, Cankarjeva 8.

Reševanje konfliktov je spretnost, lahko se je naučite!

Pravi čas…

Včasih se nam zdi, da imamo za stvari, ki so nam ljube in pomembne, še veliko časa. Ker imamo morda v vrvežu vsakdanjih malenkosti vsak dan čas samo “za sproti”.

Ga tudi vam zmanjka za srečanje s prijatelji? Za telefonski klic (ali morda celo obisk) nekoga, ki ne more (več) z vami na kavo? Za priznanje in zahvalo nekomu, ki vam je kdaj naredil drobne dobre stvari? Ker mu tega niste rekli in bi se morda zato dobro počutil? Za vzpodbudo nekomu, ki vam je morda kdaj rekel, da je ne potrebuje, pa čutite, da jo?

Ta teden sem spoznala, da sem z nekom zamudila priložnost. Nekaterih stvari preprosto ni mogoče popraviti. Nobeno obžalovanje ne pomaga.

Naj to razumem kot sporočilo. Da moram ločevati pomembno od nepomembnega.

In da je za pomembne stvari samo danes pravi čas, ne jutri.

Za pot do bližnjih.

In tudi: za pot do sebe.

Letni obračun…

Kakšno leto ste imeli?

Kaj vse ste doživeli – lepega, vzpodbudnega, koristnega? Kaj vse ste letos lepega videli, slišali, čutili? Pomladno rast in poletne nevihte, jesenske barve in sneg pozimi… Daljne kraje ali bližnji gozd… ali morda cvetlice na vaši polici…

Kaj vse ste doživeli, kar vas je nekaj naučilo? Morda ni bilo vedno prijetno, morda je bilo zahtevno.

Koga vse ste letos srečali? Kdo vse je na novo stopil v vašo bližino, morda včasih le za bežno srečanje, morda »za vedno«?

Katere korake ste naredili? H komu?

Kaj vse ste preživeli – morda bolečino, bolezen, strah?

Morda se je vaše življenje letos spremenilo? Morda počasi, morda na videz nedolžno, in že ste se znašli v nekem drugem obdobju…

Smo za leto izkušenj bogatejši…?

Drobtinica

Na svetu si, da gledaš sonce.

Na svetu si, da greš za soncem.

Na svetu si, da sam si sonce

in da s sveta odganjaš – sence.

(Tone Pavček, Drobtinica)

 

Foto: Wojtek Wolañski, Freeimages

 

Kako je mogoče

In potem postanemo

Kakor ena družina.

Svetu vse bolj zastrti,

V sebi vse bolj polnost in bolečina.

 

Tedaj ne bomo več

Ne beli ne črni,

ne rdeči ne beli,

a vsi, kakor se reče, naši,

mejaši večnosti,

za rano večji, z rano zaznamovani.

(Tone Pavček, Slovenske pesmi VII)

 

Foto: Simon Matzinger, Pexels

Jesen vabi…

… s plodovi dela in narave, pa tudi z novimi potmi, novimi srečanji in časom znova druženja.

V sredo, 15. 11. 2017, se bomo družili s članicami in člani goriškega Osteološkega društva, česar se zelo veselim. Predvsem zato, ker je njihov pozitiven in dejaven pristop do življenja nalezljiv.

Razmišljali bomo o tem, kako pravzaprav vsi želimo biti srečni. Mirni in zadovoljni.

A kako ohraniti v sebi mir in optimističen pogled, tudi, ko nam življenje poleg lepega prinaša tudi bolečine, žalost in skrbi. Včasih na to ne moremo vplivati. Kaj lahko vendarle tudi tedaj naredimo?

Predavanje bo odstiralo, kako naš način razmišljanja vpliva naše razpoloženje in dejanja in kako lahko to izkoristimo sebi in ljudem okrog sebe v prid. Govorili bomo o stebrih našega dobrega počutja in kako jih graditi. In nenazadnje: kako na tehtnico našega razpoloženja dodajati dejavnosti, ki nas osrečujejo in izpolnjujejo.

Pridružite se nam na predavanju Želim biti srečen in zadovoljen!

Biti dobro… tudi v težkih časih?

Vsi si želimo biti v življenju srečni. No, osebno se mi zdi »srečni« morda nekoliko huda beseda. Gotovo pa zadovoljni. Dobro s sabo in drugimi. Toda kaj, ko nam vedno nekaj stoji na poti…?!

Ali res? Je mogoče biti v življenju dobro, čeprav se srečujemo s takimi in drugačnimi težavami, nadlogami in »izzivi«.

O tem, kako to doseči, bomo razmišljali v delavnici ta četrtek, ob 18. uri. na Lung-u v Novi Gorici. Ponosna sem, da se z njo priključujemo Lung-ovemu Tednu izobraževanja za trajnostni razvoj 2017 z geslom Vplivam pozitivno! Prepričana sem, da se bomo tam spet zbrali v prijazni, pozitivni in aktivni skupini, kot je to že navada. (Povezava: http://www.lung.si/prosti-cas/vplivam-pozitivno-teden-trajnostnega-razvoja-2017/)

Govorili bomo o tem, kako ujeti ravnotežje med sprejemanjem in spoprijemanjem. O tem, da so zahtevne situacije trenutki, ko lahko obrnemo svoje življenje na bolje. O tem, kako usmerjati svoje razmišljanje in ravnanje tako, da nas bosta vodila do zadovoljstva. Preizkusili bomo nekaj veščin, ki nam bodo pomagale do umirjenosti. In razmišljali še, kako izkoristiti stebre podpore, ki so nam na voljo, in uravnotežiti naše življenje.

Skratka, pridite, da se srečamo in podelimo poglede in znanja!

Foto: Clecio Dias, FreeImages