V stiskah smo ljudje bolj raztreseni in slabše organizirani. Da bi se bolje samo-usmerili v konstruktivno reševanje praktičnih težav lahko uporabimo tehniko reševanja problemov. Predlaga nam naslednje sistematične korake:

(1) Prepoznajte problem, poimenujte ga. Bodite natančni glede njegove narave in obsega. Pogosto tedaj, ko ga poskušamo opisati, opazimo, da nam pravzaprav ni čisto jasen. To, npr., da nam delo od doma ne gre dobro od rok, še ni dobro definiran problem. Kje se zatakne, po kakšnem urniku delamo, kaj nas največkrat odvrne od dela… tako bomo problem natančneje opisali in laže reševali.

(2) Poiščite različne možne rešitve. Ne zadovoljite se s prvo, ki vam pride na misel. Tudi v slabih okoliščinah imamo vedno na voljo več rešitev.

(3) Odločite se za najustreznejšo rešitev. Tisto, ki najbolje ustreza vašim merilom in vam prinaša največ ob najnižjem vlaganju.

(4) Oblikujte načrt za izbrano rešitev. Če je potrebno, ga izdelajte po korakih, pri tem pa predvidite, kaj za izvedbo potrebujete, pa tudi, kaj bi na posameznih korakih lahko šlo narobe in kako to reševati.

(5) Izvedite ga.

(6) Ocenite rezultat, da se boste iz te izkušnje naučili kar največ za naprej.

Strategijo lahko koristno uporabimo za razporeditev časa, ki ga preživljamo doma. Pomaga nam razporediti čas tako, da v načrtovanje vključimo projekte in aktivnosti, ki jih želimo uresničiti (in nam dajo občutek smisla), kot tudi dejavnosti, v katerih uživamo.

 

Vir: Egan S. »Kognitivno-vedenjske strategije za ohranjanje in izboljšanje duševnega zdravja med pandemijo koronavirusa COVID-19«. Prevod: Društvo za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije.
Foto vir: dreamstime.com

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s