Omejujte odvečne skrbi in delujte praktično

“Ljudje smo edina bitja, ki se lahko slabo počutimo tudi vnaprej.” (Aleksander Zadel)

Nadaljevanje razmišljanja o spoprijemanju, povzetega po dr. Sarah Egan (Priporočila Svetovne konfederacije za kognitivne in vedenjske terapije (WCCBT):

S skrbmi in premlevanji se soočajte na pravi način

V času epidemije, celo izolacije, je pričakovano, da smo bolj zaskrbljeni in osredotočeni na zdravje. A razen tega, da to morda lahko uporabimo kot vzpodbudo k doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov, pa nam gotovo ne koristijo.

Na svoje “skrbenje” lahko vplivamo na več načinov.

Lahko omejimo čas za zbiranje informacij: branje na spletu, gledanje informativnih oddaj…Določimo si npr. 30 minut dnevno, v ostalem času pa teg ne delamo! Razmislimo o najboljšem času za izvedbo te aktivnosti. Ni priporočljivo, da beremo zaskrbljujoče novice ravno pred odhodom v posteljo, ker to lahko neugodno vpliva na spanje. Natančne informacije glede COVID-19 lahko najdemo na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije: who.int.

Če smo zelo zaskrbljeni in se s skrbmi ukvarjamo velik del dneva, bi bilo dobro, da si omejimo čas za “skrbenje” tako, da določimo točno določen in omejen čas v minutah, ob istem času vsak dan (npr. vsak dan med 24:30 in 15. uro). Morda se vam sliši smešno, a deluje in ljudem pomaga, da ohranijo ostali čas v dnevu za konstruktivne (in prijetnejše!) misli in čustva.

Organizirano rešujte praktične probleme

Verjetno je sedaj doma več družinskih članov in morda nekateri delate od doma. Če imate težave pri organizaciji dela doma in vzdrževanju pozornosti in učinkovitost, lahko poskusite z naslednjimi koraki:

1. Prepoznajte natančno problem: npr. odlašam z začetkom dela (prej preberem še novice…).
2. Določite si, koliko časa boste delali, preden se boste nagradili z odmorom (npr. 30 minut).
3. Nastavite opomnik (za npr. 30 minut dela) in si nato vzemite kratek odmor.
4. Nastavite si spet opomnik in sedite k delu.
5. Po 30 minutah spet prekinite delo s kratkim odmorom. Vstanite, opravite kakšno razgibalno vajo ali kratko hišno opravilo.
6. Razmislite, koliko ste uspeli narediti v 30-ih minutah? Kako se počutite? Vam takšna časovna enota ustreza? Bi morali kaj spremeniti? Če je potrebno, spremenite dolžino, dodajte opomnik za konec odmora… Poskusite znova!

Natančneje o reševanju praktičnih problemov naslednjič. Do tedaj pa vse dobro.

 

Vir: Egan S. »Kognitivno-vedenjske strategije za ohranjanje in izboljšanje duševnega zdravja med pandemijo koronavirusa COVID-19«. Prevod: Društvo za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije.
Foto vir: dreamstime.com

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s