Strah pred boleznijo: česa raje ne počnite

Če trpite zaradi pretiranih strahov pred boleznijo, se verjetno sprašujete, zakaj prav vi in od kod prihajajo…

Razlogi so lahko različni. Morda so jasno vidni – srečali ste se s hudo boleznijo pri sebi ali svojih bližnjih, morda vam je to obudilo spomin na čase bolezni, ki ste jih preživljali kot otrok, morda vas je prizadela smrt bližnjega…

Včasih pa sprožilci niso tako jasno povezani z vsebino strahu. Čisto možno je, da ste se na tak način odzvali na vsakdanje pritiske v stresnem življenjskem obdobju.

Včasih je (na žalost) prav tisto, kar nam prinaša največ trenutnega olajšanja, hkrati tudi tisto, kar najbolj utrjuje strahove. Pretirana pozornost na zdravje in skrb zanj bosta strahove vzdrževala in še celo poglabljala.

Česa torej ne početi?

NE posvečajte pretirane pozornosti vaše telesu in morebitnemu pojavljanju težav, ne pregledujte stalno sprememb. Čeprav medicinska stroka vzpodbuja samoopazovanje z namenom zgodnjega odkrivanja težav, se morate zavedati, da ljudje, ki so nagnjeni k pretiranemu strahu za zdravje, s sledenju tem priporočilom zelo pretiravajo.

NE iščite informacij o boleznih v knjigah, revijah, na TV, z rednimi posveti s stričkom Googlom. Ljudje rabimo informacije, zato se zdi to prava pot. Toda: ali se vam ne zgodi skoraj vedno, da tako najdete neke znake, ki bi lahko kazali, da imate hudo bolezen?

NE obiskujte zdravnika ob vsaki skrbi, ne takoj prvi dan, ne zahtevajte vseh možnih pregledov, če ti niso utemeljeni. Učite se ločevati, kdaj je osnovni cilj obiska iskanje zagotovil.

In da ne bo preveč enostavno…

NE izogibajte se obiskovanju zdravnika, ker se bojite, kaj nam bo povedal. Ko je to potrebno, se naročite.

In nenazadnje:

NE pogovarjajte se s svojimi bližnjimi ob vsaki stiski glede zdravja, ne iščite zagotovil pri njih. Čeprav doživite ob tem nekaj olajšanja, to na dolgi rok vaših strahov ne zmanjšuje.

 

Torej, bo morda kdo rekel, ničesar ne smem početi! Naslednjič nekaj o tem, kaj pa vendarle lahko naredite.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s