Kako preživeti epidemijo novega koronavirusa in izolacijo – brez panike

Kot v vseh nejasnih in ogrožajočih situacijah, je tudi v epidemiji COVID-19, v kateri smo se znašli, povsem normalno, da se počutimo prestrašeni in tesnobni. Če smo k temu nagnjeni ali se situacija zaostri, celo panični. Na drugi strani pa je res tudi, da lahko to z razumom preverjamo, usmerjamo in obvladujemo.

Da bi pridobili v nekaj občutka kontrole, si ljudje najprej poskušamo razjasniti situacijo, čim bolje razumeti, kaj se dogaja, predvideti, kako bo šlo in na podlagi tega usmerjati svoje aktivnosti. Torej je pomembno, da se informirate. Poiščite dobre informacije iz zanesljivih virov. Najboljši so “uradni” viri (https://www.delo.si/, https://www.rtvslo.si/…)

Morda se vam bo zdelo, da bi radi vedeli več, da nekatere informacije pogrešate, a vseeno ne podlezite skušnjavi brskanja po družbenih omrežjih vsepočez. Na spletu je mnogo, sicer dobronamernih, a paničnih in pesimističnih piscev, pa še kak cinik in celo neprimeren šaljivec se najde. lažna novica

Omejite čas! Ne brskajte za novicami, odzivi in pričevanji kar naprej, čeprav vas tesnoba morda žene v to. Omejite si čas brskanja, potem pa pojdite delat druge stvari: svoje delo, praktična opravila, koristne in/ali prijetne dejavnosti.

Postavite si cilje za obdobje epidemije! Ostati mirni in optimistični. Poskrbeti za umirjenost vaših otrok, če jih imate. Mirni bodo lahko samo, če boste mirni vi sami. Ohraniti in poglobiti dobre odnose z bližnjimi, zlasti partnerji in starši. Opraviti nekatere naloge, povezane z vašim delom. Postoriti opravila, ki jih sicer ne bi utegnili……. Seznam napišite, da ga boste imeli pred očmi.

Govorite z bližnjimi, še zlasti z otroki in starejšimi, opremljeni z dejstvi in optimizmom. V pogovorih bodite jasni, otrokom odgovarjajte po pravici, a vnaprej razmislite, kako jim boste resnično situacijo predstavili brez nepotrebnega poudarjanja nevarnosti, kaj šele predvidevanja možnih negativnih izidov, ki jih v resničnosti še sploh ni.

Naslednjič: kaj, če strah in panika narasteta – ABC spoprijemanja…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s