Kako se lotiti skrbi

Naj se še enkrat vrnem na temo skrbi, ki sem jo načela v enem od prejšnjih zapisov, pa sem o njih razmišljala predvsem z vprašanji. Morda nekaj besed o tem, kako se jih lotiti…

Najprej: karkoli že počnemo, nas običajno vodijo naša prepričanja o svetu in dogajanjih. V skladu s svojimi prepričanji delamo tudi, ko skrbimo. Oziroma »nas skrbi«. (Mimogrede: zanimiva formulacija, ne?!)

Kakšnim prepričanjem sledite vi, ko vas skrbi? Menite, da vam to pomaga pri reševanju težav? Vas dodatno motivira, daje energijo? Ali morda zakrči in jemlje energijo? Kaj verjamete o nalogah, ki vas skrbijo? Kako bi se za vas lahko izšle? Kaj menite o sebi: koliko ste jih sposobni rešiti? Ali se vam zdi, da jih ne bi bili sposobni reševati, če ne bi stalno mislili nanje?

Razmislek o vašem odnosu do skrbi se vam bo morda zdel izguba časa, zavlačevanje. Pa ni tako: le, če boste prepričani, da vam sprememba lahko prinese več dobrega kot slabega, boste spreminjali svoje navade. Tudi tiste, povezane s skrbmi.

Morda samo še majhen namig: ne počnite tega ponoči, ko vas skrbi zbudijo. Ponoči so vse vaše skrbi črne. Če je potrebno, si jih zapišite v majhen zvežčič ob postelji. Tam naj počakajo do drugega dne, ko bo čas za akcijo. (Lahko vam jih počuvajo gvatemalski možički za skrbi, če tako želite. Izkušnje imajo s tem. 🙂 ) Vi pa izkoristite temne ure za počitek.

Vir fotografije: Wikipedija, avtor Leena, Worry dolls

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s