Bežeči ljudje…

Tema res ni nova. A žal še vedno tukaj. Morda tudi ni čisto strokovna. Ali pa tudi. Zakaj torej prav zdaj? Ker me včasih ujame kaka podoba, katera od tistih hudih, pred katerimi poskušam ubežati.

Ljudje se v nepreglednih množicah selijo z juga na sever, včasih tudi mimo nas. Včasih v majhnih gumijastih čolnih… do kod? Včasih malo manj mučno in z boljšimi možnostmi za preživetje. Ne vem, če veliko bolj dostojanstveno. Čeprav je dostojanstvo nekaj, kar nam ne bi smelo biti nikoli odvzeto.

Možen odziv človeka na tuje trpljenje je so-čutje. Empatija. V naših možganih obstajajo posebne celice za to. Bolečino ob preblisku, kako mora biti drugemu bitju hudo.

Druga možnost je strah. Prestrašeni ljudje nismo sočutni. (In tudi nekateri drugi ne, a iz drugih razlogov.) In s prestrašenimi je laže upravljati kot s samozavestnimi, tako kažejo raziskave.

Česa se »navadni ljudje« pravzaprav bojimo, ko razmišljamo o teh bežečih ljudeh?

Da morda naša kultura, navade, jezik… tega ne bodo preživeli? Da se bodo zlili z njihovimi in izginili? Da lahko pristanemo v bedi?

Ali se bojimo morda samo neznanega in nepoznanega? Sprememb? Negotove prihodnosti? Se vsi ti strahovi nakopičijo v gmoto brez imena?

… In kaj ima to opraviti s temi bežečimi ljudmi (ali morda ljudmi, ki se selijo)?

In potem jih vidimo drugače: red mora biti… to tako ne gre… mnogi so samo ekonomski migranti… Res? Od kje bežijo? Kaj puščajo za sabo (razen vsega svojega dosedanjega življenja in morda še živih družinskih članov…)?

In, če bi tudi to res bili: navsezadnje, ali niso tudi naši mladi ljudje, naši otroci, ekonomski migranti? Morda je pa to nekaj drugega.

Moji ljubljeni nona in stara mama sta obe bežali z majhnimi otroki. Pred vojno, strahom in smrtjo. V begunstvo, so rekli takrat. Z ničemer sta bežali, samo z otroki. In obe sta tam, kamor sta pribežali, srečali LJUDI. Zato sem danes lahko tudi jaz tukaj.                                                                                                     Morda pa je bilo tudi to nekaj drugega?

Foto:   Michelangelo: Stvarjenje Adama, detajl

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s