Skrbi…

Pred nekaj dnevi sem govorila z mlado žensko, in mi pravi: »Danes sem se zbudila ob treh, pa nisem več mogla spati. Skrbi so me odgnale iz postelje in lotila sem se kar študija. Včasih sem se čudila prijateljici, ki ni mogla spati od skrbi, zdaj pa sama bedim zvečer ali zjutraj…«

Druga ženska mi je pripovedovala, kako je zaradi zaostrenih razmer v podjetju že nekaj njenih kolegov izgubilo delovno mesto, njo pa skrbi tako meljejo, da je pristala na bolniški. In jo zato seveda še bolj skrbi…

Podobne skrbi so nam verjetno vsem znane: bom naredila izpit, letnik, bom dovolj dober v službi, kaj, če hudo zbolim, kako bo z otroki, starši, kako bo penzija… Dovolj tem, da nam lahko otežijo življenje v kateremkoli obdobju.

Včasih se zdi, da nam koristijo: nas opominjajo na stvari, ki jih moramo narediti, razmisliti, nas motivirajo za dejavnost. Včasih pa nekateri v skrbeh čisto potonejo, da se več kot z delovanjem ukvarjajo s »skrbenjem«.

Zakaj se to dogaja? Ali imajo tisti, ki manj premlevajo skrbi, res toliko enostavnejše življenje? Od kje nam ideja, da je potrebno skrbeti? Verovanje, da so skrbi koristne, da nas pripravijo na spoprijemanje? Da brez take, posebne priprave v glavi, ne bi zmogli dobro reševati težav? V slovenščini imamo celo lepe izraze, ki označujejo pozitivnost »skrbenja« in skrbi: biti skrben, poskrbeti… Je zato res treba imeti tudi premlevati skrbi?

Kako ločiti konstruktivne, koristne skrbi, od tistih, ki nam življenje zapletajo? Kako omejiti premlevanje skrbi? Kako najti dovolj zaupanja vase, da lahko rešimo probleme brez pretiranega premlevanja?

O tem sem sklenila razmišljati, iskati odgovore in predlagati strategije spoprijemanja v delavnici, ki bo 6. 3. 2017 ob 17h v sejni sobi v Solkanu. Vabljeni, da to naredimo skupaj!

Vir fotografije: Wikipedija, avtor Leena, Worry dolls

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s