Skrbi… o stvareh, na katere lahko vplivamo

Skrbi največkrat rastejo iz naših dvomov, da bomo neko nalogo ali situacijo sposobni (dovolj) dobro izpeljati.

Včasih imamo v življenju res opravka z zahtevnimi nalogami ali situacijami, kjer se od nas pričakuje veliko, če ne celo perfektno. (Ali pa to pričakujemo sami od sebe…?) Najprej torej prepoznajte, od kje prihajajo vaše skrbi in kaj vam govorijo.

Če govorimo o situacijah, na katere lahko vplivamo, pogosto pomaga, če v svoji glavi razčistimo zahteve, pričakovanja in možne posledice. Premislimo o možnih izidih in tem, kako bomo izpeljali, če se zgodijo. Običajno ugotovimo, da tudi tiste najslabše izide lahko preživimo in na nek način rešimo, vsekakor pa niso vredni strahu in tesnobe, ki nam ju včasih nalagajo. (Saj se še spomnite strahov pred slabimi ocenami iz šole: običajno bi nam prinesle kvečjemu nekaj dodatnih neprijetnosti in dodatno učenje za popravljanje ocene, konca sveta pa nikakor…)

Drugi, še pomembnejši razmislek, je tisti o naših sposobnostih, močeh in virih. O vseh podobnih situacijah, ki smo jih že dobro izpeljali. O tem, kaj smo se naučili iz preteklih, morda ne-popolnih, situacij in kako bomo sedaj to lahko uporabili. O drugih situacijah, ki so nam bile težke, strašljive, pa smo jih uspešno izpeljali. Spomnite se slik in občutkov iz teh situacij…

In navsezadnje: realni cilji, ki jih želite doseči v tej situaciji, pri tej nalogi. Tu lahko malo pretresete svoja morebitna perfekcionistična pričakovanja do sebe. Koliko je res potrebno in koliko bo še dovolj dobro? To vam lahko zmanjša pritiski, ki ga čutute.

Od tu naprej vas čaka samo še to, da se dobro pripravite, da boste situacijo izpeljali kar najbolje!

Foto: http://www.shutterstock.com

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s