Nimam časa…

Po času, ki je pretekel od mojega zadnjega pisanja in moje obljube v njem, lahko vidite, da ga zmanjkuje tudi meni… Ampak, izgleda, da ga zmanjkuje tako rekoč vedno in vsem. Dijakom in študentom, zaposlenim mamam, tistim, ki imajo poleg službe doma še kmetijo, upokojencem…

Morda je pomanjkanje časa le občutek? Morda se ne znamo organizirati? Imamo napačno postavljene cilje ali se ne držimo reda?

Kej so rezerve? Za vsakogar od nas nekoliko drugačne, a gotovo jih imamo…

Prva stvar, s katero rešujemo pomanjkanje časa, je, da se organiziramo. Svoj čas, stvari, ljudi, s katerimi smo soodvisni.

Zastavimo urnike, omejimo čas za posamezna opravila (npr. branje ne-nujne elektronske pošte…) in si ne dovolimo, da bi bila raztresena čez ves dan. Načrtujmo svoj dan, zapišimo opravila, upoštevajmo čas. In se tega držimo.

Tu nas čakajo v zasedi tatovi časa. Televizija, internet in še kaj… Marsikaj lahko brez škode črtamo, ostalemu pa nujno postavimo časovni okvir!

Vzemimo si čas za temeljito pospravljanje in organizacijo stvari (mimogrede, to je zdaj moderno!). Ne glede na to, ali boste pospravili po japonsko ali po slovensko, boste gotovo prihranili čas, ko vam ne bo treba brskati in iskati stvari.

Z ljudmi okrog sebe se dogovorimo o urnikih in delitvi dela. Če dogovorov ni, bo delo pač padlo na nekoga…

Ker bo časa, seveda, še vedno zmanjkovalo, je nujno, da si postavimo jasne cilje, ki jim želimo slediti – v življenju in pri delu. Ti nas bodo vodili pri oblikovanju prednostne liste: katera opravila so pomembnejša. In katera so nujna. Se tudi vam velikokrat zgodi, da si rečete, da je nujno kako opravilo, ki to v resnici ni?

In ko to pišem, razmišljam o vseh tistih ljudeh, ki jih poznam, in so v resnici že zdaj nad-organizirani. Kej pa so njihove rezerve? Kako se usmerjati, da bomo s svojim delom in sabo zadovoljni?

…Pa naj ostane to za naslednjič, obljubim, hitreje kot tokrat…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s