Zimska otožnost – kaj lahko naredite sami?

Dnevi se krajšajo, sonce je vse niže in škorci imajo letalne vaje za dolgo pot v toplejše kraje. Sprememba ure nam je za kratek čas olajšala vstajanje, zato pa skrajšala popoldan. Mnogim se v tem času prikrade otožno razpoloženje, ki včasih preraste v depresijo.

Če slabo razpoloženje ni pregloboko, ga lahko uspešno obvladujete sami. Če pa čutite, da vas obvladuje bolj kot vi njega in da vas moti v vsakdanjem življenju, poiščite pomoč.

Kaj lahko naredite za izboljšanje razpoloženja sami?

Poskrbite za dovolj intenzivnega gibanja – če vam nekajkrat tedensko uspe tek, kolesarjenje ali pohod na bližnji hrib, vam bo to pognalo kri po žilah, dvignilo pulz in razpoloženje.

Je slabo vreme? Lahko vseeno tvegate – v gozdu bo videti veliko lepše kot doma skozi okno. Gozd bo tudi v turobnem jesenskem dnevu ponudil našim očem razkošje sončnih rumenih, rdečih in rjavih barv. Čeprav bo morda po tleh mokro, se bodo okrog vas oglašale ptice in čutili boste življenje.

Morda pa ste ljubitelj plavanja in boste poiskali streho v najbližjem bazenu?

Družite se. Ob stvareh in dogodkih, ki vas zanimajo, ob praznovanjih ali kar tako. Pokličite ljudi, s katerimi se dobro počutite, in jih povabite kdaj na kavo ali sprehod…

Počnite tisto, kar vas veseli in izpolnjuje. Vzemite si čas za majhne stvari, ki ste jih že dolgo želeli, pa jih niste utegnili. Zastavite nove projekte, ki bodo ravno prav zahtevni, da vas bodo “potegnili” in navdajali z zadovoljstvom ob doseženem. Ni vam treba začeti z gradnjo hiše, morda bo dovolj prepleskati kuhinjo.

Pojdite kdaj na izlet. Ne nujno daleč. Nekam, kjer vam je lepo. Ali nekam, kjer še niste bili.

In seveda: skrbite za svoje telo. Jejte in spite prav…

S svojim telesom in dušo ravnajte prijazno, a tudi odločno, da se ne zasedite na kavču.

Kar slišim vaše vprašanje: in kje naj najdem čas za to?… To je pogosto glavno vprašanje in ne le izgovor. Vredno, da razmišljamo  o njem naslednjič.

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s