Ali je zadovoljstvo v življenju res stvar odločitve?

Ko se to sprašujem, se mi vedno vsilijo podobe ljudi, ki jim usoda res ni bila naklonjena. Zadnje, kar bi želela, bi bilo omalovaževanje trpljenja nekoga. Pa vendar, vsi poznamo ljudi, ki tudi skozi težke čase in hude probleme vendarle ohranjajo osebno čvrstost in vedrino. In na drugi strani, včasih nam prav nič ne manjka, pa nismo zadovoljni, še več, včasih si celo sami ustvarjamo probleme ali skrbimo glede tistih, ki se zelo verjetno sploh nikoli ne bodo zgodili…

Naj bo tako ali drugače, v življenju se nam stalno nekaj dogaja, nekaj, kar nas skrbi, nekaj, kar je potrebno rešiti, stalno se srečujemo z izzivi, včasih doživimo težke trenutke in nekatera obdobja so posebej zahtevna. Kako biti zadovoljen s sabo in življenjem takrat? Se počutiti v redu? Ali bomo lahko v redu in zadovoljni šele pozneje, ko bomo to rešili? Kdaj bo torej prišlo na vrsto biti zadovoljen? Ko končamo hišo, ko shujšamo, ko bomo v penziji…?

V večini trenutkov v našem življenju so dobre in slabe stvari, težave in veselja. Videti vedno predvsem probleme je naš filter, navada razmišljanja. Do neke mere potrebna, zato da probleme rešujemo. A gotovo škodljiva takrat, ko opazimo, da zaradi problemov, težav ali skrbi, da bi se težave lahko pojavile, ne opazimo dobrih stvari ali se jih ne znamo veseliti.

Na srečo navade lahko spremenimo. Tudi navade razmišljanja. Zavestnega opažanja dobrega se lahko naučimo. Naučimo se lahko biti zadovoljni s tistim, kar je ta trenutek  dobro. Ne da bi zato kaj manj in slabše reševali tisto, kar ni dobro. Samo zadovoljstva ne bomo več dajali na čakanje.

In na drugi strani, naučiti se sprejemanja tistega, česar morda ta trenutek ne moremo spremeniti. Tako zdaj to je. Nekaterih stvari pač ne moremo spremeniti. Z njimi pa želimo čim bolje, čim bolj dostojanstveno, preživeti. A paradoksalno, morda se bo zgodilo, da sprejemanje težave lahko odpre tudi pot k njenemu reševanju. Vsi imamo verjetno izkušnje, da včasih lahko začnemo stvari spreminjati šele tedaj, ko jih sprejmemo. In tako postane priznavanje težave prvi korak k njenemu reševanju.

Foto: ab

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s